Besede očeta FUSIONSEEKER-ja: TAKO SE JE ZAČELO...

   Najprej morate vedeti, da sem velik entuziast na področju izkoriščanja sončne energije in da vse kar delam, delam najboljše, saj delam s srcem. Osnova za FUSIONSEEKER je nastala, ko sem sklenil, da v praksi proučim smotrnost uporabe solarnega V-koncentratorja (ang. V-trough concentrator) v slovenskem podnebju. Poznavalci veste, da je nujni in tehnološko najzahtevnejši sestavni del kakršnegakoli solarnega koncentratorja tudi t.i. sončni sledilnik (ang. solar tracker controller - naprava, ki vklaplja elektromotorni pogon sončnega sprejemnika tako, da je le ta vedno obrnjen proti soncu). V-koncentrator seveda ni izjema. Po kratkem razmisleku sem se odločil, da tako kot vse ostalo, tudi sončni sledilnik za svoj V-koncentrator izdelam kar sam. Razvoja sem se zavestno lotil z "neokuženimi možgani", saj nisem hotel poznati zgradbe obstoječih sončnih sledilnikov in to z namenom, da poiščem svoje rešitve, za katere pa sem se zavedal, da bodo lahko boljše ali slabše v primerjavi z obstoječimi. Bile so boljše, uspelo mi je v velikem slogu, osnova zdajšnjega FUSIONSEEKER-ja je bila rojena.

   V-koncentrator je bil kasneje tudi tema mojega diplomskega dela na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, za katerega sem dobil še nagrado Občine Brežice za dosežke na področju inovacij.

   Nato sem po priporočilu svojih navdušenih kolegov prototipni sončni sledilnik začel izpopolnjevati. Vedel sem, da je moj način (princip) sledenja soncu že v osnovi zelo zanesljiv, saj logika vsebuje zelo malo elektronskih elementov. Zadovoljiti pa je bilo potrebno še kriterije kot so univerzalnost, majhna poraba energije, robustnost, itd. Skozi mesece trdega dela sem brezkompromisno zadovoljeval in predvsem presegal vse te kriterije, vse dokler nisem imel na mizi enega najboljših, če že ne najboljšega sončnega sledilnika. Na koncu sem mu nadel ime FUSIONSEEKER.

 

 

Dejan Skrivalnik

 
    SLOhosting.com priporoča :